Tuesday, June 2, 2009

Usaha Tangga Kejayaan

Semalam aku buat homework math tuisyen umah Mea. Ada 2 soalan aku x dpt jawab. 2 soalan tu buat aku tension. Selepas tu, Mak aku msk dlm bilik aku, pas2 aku kate kat dia yg aku x tau nak buat mcm mana soalan ni. Pas2 mak aku kate nnti dia pggl ayah aku.

Jengjejeng....

Ayah aku msk dlm bilik aku pas2 tnyer soalan mana yg aku xtau. aku pon tnjk la soalan yg aku xtau tu. Soalan Solid Geometry..ayah aku explain dan ajar byk giler..akhirnya dpt jawapannya.

Tp part ni la yg paling power skali,

Selepas habis soalan solid geometry, ayah aku tnyer lg soalan mana yg aku xtau. Aku kate la yg ni, iaitu Algebraic Formulae. Bapak susah sial!! aku x brape mahir dlm chapter ni. Ayah aku explain, explain, explain. Kemudian ayah aku bg latihan senang yg dlm buku. aku x dpt jawab.
korang nak tau x? masa mula2 tu ayah aku bg soalan2 yg dia reka sendiri...pas2 dia suroh aku buat. Aku x dpt jwb soalan dia tu. slps tu, ayah aku bg lg soalan yg lebih susah. Can you believe that? My dad gave me a more trickier question after I can't answer the easy ones.
Pas2 lama,lama,lama aku da smakin boleh buat da.

you know, yg ayah aku nak ajar smua bnda2 tu, dr kul 9.30 mcm tu kot smpi...1.30 PAGI TAU X!! masa tu aku mmg da ngantok giler da. pas2 yg last skali ni, ayah aku bg soalan yg boleh tahan la kesusahannya. ayah aku kate, klau aku x dpt jwb soalan ni, aku x ley tido. pas2 ayah aku kate dia suroh aku pergi ke office dia pas2 buat latihan math. Pas2 aku jwb la soalan ayah aku tu, pas2 Alhamdulillah. aku dpt jwb ngan btol. aku da lega giler, da la mengantok masa tu.

Kesimpulannya, usaha tangga kejayaan. Ayah aku sanggup mengajar aku dari pukul 9.30 lebih hingga 1.30 pagi memahirkan aku dalam topik Algebraic Formulae. Di mana ketika itu ramai orang sedang nyenyak tidur dan segelintir remaja-remaja sedang berchatting secara online. Kemudian, matapelajaran Matematik memang memerlukan banyak latihan. Itu sahaja di sini.

Thanks for reading :D

No comments: