Sunday, June 28, 2009

Hari Sivik

Pada hari sabtu smlm. ada hari sivik di skola aku. setiap kelas kena aa booth dia masing2 supaya customers dtg dan bli mknn, minuman, atau main permainan. yg permainan tu, aku dan anis handle. kiteorg buat soccer fuzz dan maen golf. tp aku yg kena bwk brg2 tu. elvi pula bwk darts.
aku dan anis juga jd mc. kiteorg jd pengurusi majlis. anis sedia kan skrip. sbb masa ari jumaat tu kelam kabut, pas2 nak pegi solat jumaat pula.

Ok, masa tu kelas aku dulu yg kena tnjk kioterg punya presentation atas stage. kiteorg punya kelas buat fesyen show yg bertemakn pakaian tradisional. Blabblabla. da abis da fesyen show tu.
slps tu, aku dan anis pegi uruskan bhgian permainan kat booth kami. amir, ern, syafiqah, mea, dan bdak2 lain. diorang jaga kaunter kat tmpt org bli mknn dan minuman tu. ramai jugak org bli di situ. smpi habis float aku.

Masa tu aku dan uzair nak pegi promote kami punya permainan. kami pon bwk la bola golf. pas2 kitoerg jumpa sorang bdak ni, berkate kami kepada budak tu :-

uzair : weyh! aku tgk kau dr jauhkan mcm muka tiger woods ar!
kau ada bakat (sambil cucuk dada budak tu)
kau kena kenali bakat kau.
aku tgk kau dr jauh kan, ada cahaya yg bersinar tau x?
aku : tula, muka kau mcm tiger woods. cahaya yg bergemerlapan.
budak : ok2. nnti aku dtg.

budak tu mcm ketakutan sbb kitoerg tibe2 je serang dia dan kate dia muka mcm tiger woods.
pas2 kiteorg jln2 nak cari customer, pas2 jumpa pulak dak ni. promote2...pas2 dia ikot kioterg ke tmpt main golf tu. dia main. slps bdak tu main, pas2 ada bdak lain dtg. and so on..
the customers keep on coming.

di bhgian soccer fuzz pula, ada 4 org junior ni kot, diorang dtg ke tmpt soccer fuzz. diorang nak maen. diorang pon byr, pas2 diorang maen. and the money keep on adding and we were getting richer.

masa tu bdak2 klas aku dpt mkn. aku x dpt mkn sbb customer asik dtg je ke booth kami. jd, aku asik kena layan je diorang. masa tu aku dlm kepenatan. pas2 berkata aku kepada syafiq. " after this, i'll be sure we'll be living the life". ceyh..

pas2 hari sivik tu abis. cikgu suroh kemas2 barang. pas2 ada program santai. blablabla. pas2 kiteorg bergmbr. pas2 aku call mak aku. mak aku tnyer, mana tupperware? rupanya aku trtggl bnda tu dlm klas. aku pergi amik. pas2 balik umah.

Saturday, June 27, 2009

Dr. Faiz Khaleed

masa tu aku kena exam KKQ. Pada hari tu, ada ceramah yg akan diceramah oleh Dr. Faiz, yg angkasawan tu. Mula2 exam la kkq. pas2 kiteorg dgr ada bersorak-sorak. aku pon susah nak concentrate sbb ada bunyi2 bising tu. pas2 habis exam. smua org turun bwh n tgk astronaut tu berckp-ckp. dia ckp psl pengalamannya semasa menjalani latihan ketika di russia.

slps ceramah abis, ade sesi soal-menyoal astronaut tu. aku nak tnyer, tp masa da abis. aku pon cdey. pas2 ada sesi bergmbr, ketika tu dr. faiz berdiri atas stage. pgws2 senior serbu dr. faiz naik atas stage. aku pon ape lagi? aku pon join la diorang. pas2 kiteorg bergmbr sama2 pas2 ada bdak2 amik gmbr kitoerg seolah-olah kiterg living the life. pas2 aku slm ngan dr. faiz. pas2 blablablabla. pas2 aku slm ngan dr. faiz lagi. da 2 kali da.

pas2 masa tu dr. faiz nak balik da. pgws2 dikehendaki mmbuat wall. supaya ketika dr. faiz hndk ke kretanya org x serbu dia. aku duk tpi kreta dia. kiteorg tunggu lama giler supaya dr. faiz kluar dan msk dlm kretanya. masa tu dia da turun, aku nak bukak kan pintu utk dr. faiz, tp bukan dia yg nak msk, rupanya ada sorang prmpuan berbadan besar ni. pgws2 gelakkan aku.
aku nak mntk autograph dr dr faiz, tp x dpt. pas2 masa dr. faiz nak msk ke dlm kretanya, aku slm dia lagi. da 3 kali da aku slm dia.

Friday, June 19, 2009

Kem

So, hari ni aku x g skola sbb aku, muaz , dan nawal akan ke kem arab di Port Dickson.
Kiteorg akan bertolak pada pukul sblom pukul 12. Kiteorg akan berada di situ selama 3 hari. hari ahad balik la. So, to all my friends, have fun without me. I know it's hard losing me, but you guys have to accept fate. Don't be sad, or cry, or being over-missing me. Apabila aku x g skull ngan korang, aku rasa diconnect ngan korang. See you guys in 3 days.

bye2!
:D

Thursday, June 18, 2009

Tak Adil

Ok, sambil membaca blog ni, aku nak bayangkan yang perkara2 ni terjadi kat korang. Korang bayangkan yg korang seorang pengawas form 3. dan skola korang ada pengawas2 form 4 dan form 5. Pada suatu hari, kau telah diberi kuasa utk control smua pengawas2 form 3. Pas2 korang kena lah bg tugas2 ni kat pgws2 form 3 tu. kena jaga kat kantin la, kat bgnn la, etc. you did a great job. Pas2, tibe2 ada sambutan hari guru. kau telah dilantik utk menjadi ktua dlm bhgian disiplin. yg ni pon kau telah mmbuat kerja yg bagus.

Sebenarnya benda yg kau baca ni mmg btol2 terjadi kat aku.

Ok, tp part yg aku x puas hatinya ialah, masa tu ada perlantikan exco2 dan MT2 (Majlis Tertinggi). Masa tu pgws senior sbutla nama2 . yg pgws tu sbut nama tu utk memberi tahu yg mgkin jd pelapis exco dan MT. Tibe2 nama aku x kena sebut! pdhl aku mmg da konfiden da aku akan jd pelapis.

Tapi aku memang rasa ini x adil!! aku masa tu kena jaga kat bhgian disiplin, pas2 kena bg tugas kat pgws2 lain, aku kena control form 3. Benda2 ni mmg susah nak handle. Pas2 masa tu, pada waktu pagi aku kena pasang bendera setiap pagi slama 2 minggu! Pas2 ada kwn2 aku dpt jd pelapis exco dan MT! pdhl suatu ketika tu, aku la yg paling kena byk tugas, aku slalu kena buat tugas pada waktu pagi dan pada waktu rehat. Aku x pernah tggl kan tugas aku! padahal ada pgws2 lain tu, diorang x dpt tugasan, pas2 diorang senang lenang je mkn2 , sembang2, maen telefon , dlm kelas pada waktu rehat. pdhl diorang da tau yg pada waktu rehat DILARANG DUDUK DALAM KELAS!! pas2 ada di antara diorang yg dpt jd pelapis exco, ataupon pelapis MT! Sbb diorang rapat dgn pgws2 senior, jd diorang mudah la dpt jawatan2 yg tinggi!


AKU??!! Aku da kena tugas byk giler babi!! aku memang sentiasa penat, sentiasa ada tugas dan tidak pernah diberi rehat!! Tapi diorang??!! diorang duduk relax je, makan angin, pas2 kawan rapat ngan pgws senior, pas2 terus dpt jawatan yg tinggi. Kalau semua org rapat ngan pgws2 senior, smua org la dpt jawatan2 tinggi!

This is totally FU**ING UNFAIR!! I DESERVE THAT POSITION!!! I DESERVE THE CREDIT AFTER ALL MY HARD WORK!!!

Saturday, June 13, 2009

Konvoi ke Negeri Sembilan

Tadi kul 10. 40 lbih, aku dan family aku ke negeri 9 utk ke majlis kahwin sedara aku.
ayah aku bwk kreta smpi ke tmpt byr tol ni, pas2 nmpk sedara2 aku nyer kreta. byk giler ar. pas2 berhenti tepi jln nak tunggu sedara2 lain. pas2 da lama2, mak aku ajak ke stesen gas di sebelah jln tu, pas2 bli dunkin donuts. pas2 bli air latte dan mocha (afiq). pas2 lama giler duk dlm stesen gas tu, pas2 kluar dr stesen gas tu. pas2 tggl kreta ayah aku sorang je. sedara2 lain da pergi da. ayah aku kate da 10 minit diorang da g. aku mcm nak gelak2, sbb kiteorg tertinggal, smua donut punya psl.

kmudian kiteorg menyambung perjlnn, aku try la air latte tu, sedap nak mmpos. aku minum smpi habis air tu. aku try jugak mocha, tp agak pahit. latte menang.

masa perjlnn ke destinasi, ayah aku bwk kreta secara impak maksima utk kejar sedara2 aku yg lain. pas2 akhirnya jumpa. masa dlm perjlnn ke negeri 9, byk btol berhenti tpi jln yg kat tol. tp ni kat tol lain la. yela, sbb ada sedara2 aku yg xde smart tag, jd kena beratur panjang2. smentara nak tunggu yg lain, kiteorg bergmbr. best btol.

pas2 da smpi ke rumah pengantin. aku, family aku, sedara2 aku makan kat tmpt VIP siot.
pas2 balik. masa on the way nak balik, singgah tpi jln utk bli durian. balik rumah aku mkn durian tu, sedap sungguh bau mulut aku.

itu shj buat kali ini,
bye! :DD

Friday, June 12, 2009

Ahmad from England

Tadi aku g solat jumaat kat masjid negeri. aku g duk kat sblh foreigner ni.
dia ni pakai cermin mata, jubah, kopiah, pas2 dia nyer janggut tebal dan panjang.

pas2 dia salam aku. maka berlakulah dialog ini..(dialog ni x mengikut susunan yg sbnrnya berlaku)


Ahmad : Are you ok? are you alright?
aku : ouh, ok2
Ahmad : What are they talking about? (masa tu ada ceramah dlm BM, mesti la dia x fhm)
aku : They're talking about that some people in this world wants to do fitnah.
Ahmad : (mengangguk kepala) What is your name?
aku : Faris Aiman
Ahmad : what??
aku : FARIS Aiman
Ahmad : I'm Ahmad.
aku : ouh, nice to meet you.
Ahmad : Where do you live?
aku : I live in Seksyen 7.
Ahmad : Do you know surau at-taqwa?
aku : yes.
Ahmad : which surau do you live at?
aku : surau al-mawaddah.
Ahmad : tomorrow, (13 jun 2009) we're having..........(x jelas ape yg dia ckp).....
aku : what?
Ahmad : tomorrow,(13 jun 2009) we're having..........(x jelas ape yg dia ckp).....
aku : ouh. (pdhl aku x fhm. tp ada occasion di situ la.)
Ahmad : will you come?? invite your family too.
aku : Insyaallah.
Ahmad : there will be 6 people from england coming there. I'm from england, manchester.
do you know manchester?
aku : yes. i do. someday i want to come to england.
Ahmad : for study or?
Aku : yes, study.
Ahmad : you still in school?
Aku : yes, i am. i'm 15 years old.
Ahmad : have you done your exams? pass?
aku : I have'nt got the results yet, maybe this monday i'll get it. but i have problem in maths
Ahmad :what? algebra?
aku : the loci thing
Ahmad : (angguk kepala) did your mom or dad studied abroad?
aku : uhm, my dad did.
Ahmad : where did he studied?
aku : america, texas.
Ahmad : are there many people in seksyen 7 studied in england?
aku : ouh, i don't know.. ( aku lupa nak ckp yg teacher aku dan dia punya suami blaja kat situ)
Ahmad : because in the 1990's and 1980's, many people in malaysia came to england to study.
aku : ouh..

Azan berkumandang, dan kemudian khutbah, pas2 solat jumaat. pas2 habis solat.

Ahmad : Insyaallah You will come?
aku : yes2, Insyaallah
Ahmad : ok, do your best.
aku : yes yes, Insyaallah

kmudian kitoerg slm, pas2 aku blah.

Birthday Afiq

Hari ni 12 Jun. Itu bermaksud bufday Afiq.

Happy Birthday to You,
Happy Birthday to You,
Happy Birthday to Afiq,
Happy Birthday to You,

Cake?
Party?

Monday, June 8, 2009

Cuti = Weight Gain + Bored

Da 9 hari da cuti. dan aku duk rumah tgk tv, makan, tido, tgk tv, makan , tido. Perkara tu berulang banyak kali. Masa tu aku timbang berat aku, pas2 berat aku naik 2 kg. dr 71kg ke 73kg.

Actually, dlm cuti panjang ni xde perkara menarik yg berlaku. jadi, aku xde pape bnda yg interesting yg boleh di-updatekan. Aku tulis entri ni saja je utk update entri baru. Just being honest.

Thursday, June 4, 2009

Tengok wayang dan hangout-hangout

Ok. td aku n kwn2 aku g tgk citer Night At The Museum 2 kat jusco bukit raja. Citer ni best giler sial. aku recommend korang tgk citer ni.





gambar ni diambil slps tgk wayang.



orang-orang yg menyertai aktiviti ini adalah :-





-aku
-syafiq
-afiq
-faliq
-amir
-muaz
-uzair
-baim
-mea
-fatin
-ecah
-adik ecah
-adik afiq

slps tgk wayang, kiteorg g kat tmpt jual mainan ni. kiteorg mcm budak kecik main ngan mainan kreta api. kiteorg membuang masa di situ. slps tu, kiteorg g kat food court.




smua org memilih mknn dan minuman masing2 yg hndk dimkan dan diminum. HAAA! yg part ni la yg paling best bg aku, dan part paling sedih bg mea. Masa tu aku mkn makanan nama "fried wing chicken rice" kot. dia punya nombor kod "307". Masa tu mea tgk mknn aku mcm sedap giler. dia pon nak mkn, kmudian berlakulah dialog di bwh ni :-





(Baim dan uzair berkesempatan utk saling suap-menyuap)










(ni masa aku n syafiq tgh mabuk)


Mea: ea, faris. kau bli mknn tu kat mane?
aku: dekat sana.
syafiq: dekat sana. (menyampuk)
mea: nmpk mcm sedap je nasi tu.
aku : mmg sedap pon. nak try?? kau nak aku suapkan utk kau??
mea: nak-nak!! (dia bukak mulut dia, mgkn dia igt aku nak suapkan utk dia btol2)
aku : pegi ar beli.
syafiq: hahha (gelak)
aku: nombor kod dia 302. (pdhl 307)

ok, mea pon pegi la ke kdai tu. dia cari gmbr nasi yg mcm aku tu, tp xde pon. dia x nmpk. dia pon kate kat mak cik tu "nombor 302"

apabila mea dpt mknn tu, aku tgk mknn tu mcm bkan aku nyer. aku mula nak gelak giler2. mea bengang, dia igt aku tipu dia. dia kate mknn tu pedas giler. aku da tawarkan air kosong aku, tp dia xnak. aku g check la balik nombor yg nasi tu, rupanya nombor sbnrnya ialah "307".
aku kesian btol kat budak tu, dah la hard disk dia rosak, pas2 menjadi mangsa oleh aku nyer mistake. tp xpela, sekurang-kurangnya dia dpt mkn.




(saat2 ketika mndpt mknn yg x spatutnya)





slps itu, kiteorg g ke reject shop. aku n syafiq nak bli baju. pas2 syafiq jumpa baju yg lawa ni. dia ber-plan nak aku, syafiq, faliq bli baju sama. kiteorg pon bli lah. pas2 aku bli sluar itam yg baru utk g ke skola. aku test sluar tu saiz 34. x muat. aku test saiz 36, baru muat dan just nice. baru nmpk cool.

pas2 ecah mntk kamera aku dr aku. pas2 aku bg je la kamera aku kat ecah. dia amik gmbr2 geng utk aku. ecah conquer gmbr aku dgn menangkap byk gmbr2 prmpuan, dan lelaki juga.







uzair dan baim pakai baju yg lawa yg ada di situ pas2 bergmbr.










saat2 ecah conquer kamera aku








muaz mempamerkan baju utk uzair









nak tnjk lidah diorang yg lawa sgt tu



Pas2 kiteorg kluar
dr reject shop. lepak2 kat dpn kdai tu. pas2 da ada bdak2 yg da balik.
the only survivors were aku, syafiq, faliq, uzair, dan baim. diorang tumpang aku.

lama btol aku nak siapkan entri ni.
thanks kerana bace. :DD

Tuesday, June 2, 2009

Usaha Tangga Kejayaan

Semalam aku buat homework math tuisyen umah Mea. Ada 2 soalan aku x dpt jawab. 2 soalan tu buat aku tension. Selepas tu, Mak aku msk dlm bilik aku, pas2 aku kate kat dia yg aku x tau nak buat mcm mana soalan ni. Pas2 mak aku kate nnti dia pggl ayah aku.

Jengjejeng....

Ayah aku msk dlm bilik aku pas2 tnyer soalan mana yg aku xtau. aku pon tnjk la soalan yg aku xtau tu. Soalan Solid Geometry..ayah aku explain dan ajar byk giler..akhirnya dpt jawapannya.

Tp part ni la yg paling power skali,

Selepas habis soalan solid geometry, ayah aku tnyer lg soalan mana yg aku xtau. Aku kate la yg ni, iaitu Algebraic Formulae. Bapak susah sial!! aku x brape mahir dlm chapter ni. Ayah aku explain, explain, explain. Kemudian ayah aku bg latihan senang yg dlm buku. aku x dpt jawab.
korang nak tau x? masa mula2 tu ayah aku bg soalan2 yg dia reka sendiri...pas2 dia suroh aku buat. Aku x dpt jwb soalan dia tu. slps tu, ayah aku bg lg soalan yg lebih susah. Can you believe that? My dad gave me a more trickier question after I can't answer the easy ones.
Pas2 lama,lama,lama aku da smakin boleh buat da.

you know, yg ayah aku nak ajar smua bnda2 tu, dr kul 9.30 mcm tu kot smpi...1.30 PAGI TAU X!! masa tu aku mmg da ngantok giler da. pas2 yg last skali ni, ayah aku bg soalan yg boleh tahan la kesusahannya. ayah aku kate, klau aku x dpt jwb soalan ni, aku x ley tido. pas2 ayah aku kate dia suroh aku pergi ke office dia pas2 buat latihan math. Pas2 aku jwb la soalan ayah aku tu, pas2 Alhamdulillah. aku dpt jwb ngan btol. aku da lega giler, da la mengantok masa tu.

Kesimpulannya, usaha tangga kejayaan. Ayah aku sanggup mengajar aku dari pukul 9.30 lebih hingga 1.30 pagi memahirkan aku dalam topik Algebraic Formulae. Di mana ketika itu ramai orang sedang nyenyak tidur dan segelintir remaja-remaja sedang berchatting secara online. Kemudian, matapelajaran Matematik memang memerlukan banyak latihan. Itu sahaja di sini.

Thanks for reading :D

Monday, June 1, 2009

Objektif Cuti

Lama btol cuti kali ni. 2 minggu...bnda2 yg aku nak buat ialah :

1. Siapkan semua homework.
2. Study.
3. Main futsal setiap petang.
4. Nak tengok wayang.
5. .....??
6. ...?...?
7. .....??

ntah la...aku pon mcm xde aktiviti sgt untuk cuti ni. oh well, the only solution is going to sleep..

bye! :)

Mimpi.

1. Bapak ar! masa tu aku mimpi giler2 sial! Masa tu aku x tau aku duk kat mana. tp kat situ, aku ada geng2 aku. pas2 ade geng2 jahat ni. geng aku n geng diorang ni bermusuhan. kat tangan aku ada mcm2 senjata. pastu masa tu, aku tembak geng jahat tu guna bazooka. selepas aku tembak, mmg besar giler sial explosion dia. slps tu, geng aku suroh ikot diaorang pastu lari ke mana ntah.

2. Tapi mimpi ni lagi mmg giler2 sial babi!! masa tu waktu tgh mlm. aku, ngan sorang bdak laki ni, dan sorang bdak pompuan ni ada dlm mimpi aku. aku x knal la diorang ni. Tapi, apa yg seram nya ialah kiteorg were attacked by evil devastating eating-human zombies! masa tu kiteorg duk kat tmpt ni, pas2 zombies tu nak ceroboh pintu. kiteorg cepat2 kunci pintu tu. tp locking the door was not enough, zombie tu langgar pintu tu smpi roboh. zombie2 tu sempat tangkap bdak yg laki tu. yg tggl aku ngan bdak pompuan tu je. kiteorg cepat2 lari naik atas tangga. kesian bdak laki tu kena mkn ngan zombie. tp peduli apa aku? aku bkannya knal dia pon.

Merajuk

Tadi ada kelas tambahan bahasa arab di sekolah. Mak aku hantar, pastu jumpa kawan-kawan. Sekolah sunyi betul. Nak tahu sebab apa? Sebab hari ni cuti.

Ustazah Rodziah sampai, Ustazah mengajar kitaorang. Masa ustazah mengajar, aku ada cakap-cakap juga. Aku cakap dengan Syafiq dan Mea. Kerana mereka di sebelah aku. Aku ni seorang yang asyik happy je, mestilah asyik kena cakap-cakap dengan orang lain, pastu buat lawak. Masa aku cakap-cakap dengan Syafiq, dia macam tak layan aku, pastu dia berkata, "Faris, aku nak buat kerja Faris." (masa tu ustazah bagi kerja) Aku pun layan Mea pula, aku kata apa entah. Selepas itu, Mea pun kata apa entah, tapi aku rasa dia suruh aku diam lah kot.

Aku pun terasa. Pastu aku kata aku tak nak bercakap lagi ngan diorang. Begini rupanya :-

Aku : Ok, aku dah tak nak cakap dengan korang lagi dah!
Syafiq : Dah tak nak cakap, tapi masih bercakap.
Mea : Entah.

Selepas tu, aku dah tak cakap dengan sesiapa pun. Da lama2... Syafiq macam nak pujuk aku. But it won't work this time. Mea pula asyik kacau aku je. Dia conteng kertas aku " Faris Busuk". Aku tahu lah tulisan dia lawa kan? kalau nak dibandingkan dengan aku.

Selepas tu, Ustazah tahu yang aku da lama tidak bercakap. Ustazah datang dekat kitaorang kemudian berkata kepada Mea :

Ustazah : Mea, tak baik buat Faris macam tu, dah la Faris hensem.
Mea : Faris bising-bising, pastu kacau saya dengan Syafiq.
Aku :( berdiam diri sahaja sambil tidak berkata apa-apa)
Ustazah : Minta maaf balik dengan Faris.

Selepas habis kelas, semua orang pergi berjalan ke luar kawasan sekolah. Aku sudah bermula bercakap-cakap dengan orang dan mula bergambar. Mea tidak ada transport untuk balik. Dia menumpang Uztazah. Afiq dan Muaz juga menumpang Ustazah. Aku? aku jalan kaki ke kedai dulu, baru balik berjalan kaki.

Masa aku on the way nak balik, Ustazah berhenti tepi jalan, aku nampak Mea tergelak-gelak. uaAku kemudian menaiki kereta Ustazah. Ustazah menghantar aku balik. Selepas itu, kami sudah sampai ke rumah aku. Selepas itu, aku berkata " Ustazah, tadi saya duduk diam dalam kelas sebab nak tumpukan perhatian. Tapi Mea ni risau sangat." Ustazah dan Mea gelak-gelak.

Kesimpulannya, apabila rakan-rakan aku menyuruh aku duduk diam kerana aku ni cakap banyak sangat. Aku terfikir, aku ni memang banyak cakap dan mungkin ada yang menyampah dengan aku. Jadi aku berazam untuk mengurangkan percakapan saya dan cuba mengurangkan mengacau orang lain.

To Syafiq and Mea, sorry sebab kacau korang berdua dalam kelas tadi. Tapi tadi aku dah duduk diam kan? Tapi sebenarnya lagi bagus aku duduk diam masa belajar, sebab boleh tumpukan perhatian semasa guru sedang mengajar.

Bye :D